geokos.org

Venus - Afërdita

Venus është e njohur edhe si motra e Tokës, sepse për nga madhsia janë gati njësoj, përndryshe nuk kan shumë gjëra të përbashkëta. Distanca e Venusit nga Dielli është 108mil km, Venus rrotullohet shumë ngadal rreth boshtit të vetë, prandaj një ditë në Venus zgjat më shumë se një Vitë.
Venus është Planeti më i afërt me Tokën, ajo i afrohet Tokës deri në 38mil km, për kët arsye Venus shkëlqen në Qiell më së shumti nga të gjitha planetet e tjera.
Venus është një objekt shumë i dukshëm, pas Diellit dhe Hënës ajo shkëlqen më së shumti në Qiellin e Natës. Venus si Toka hyn në grupin e planetetve shkëmbore, po ashtu gjendet brenda rripit të Asteroidit. Pas perendimit të Diellit Venus shihet në horizontin perendimore, dhe është Ylli më i ndritshëm i Natës, ndërsa Venus në mengjes vrehet në horizontin e lindjes, Venus njihet shpesh edhe me emrin si Ylli i Mengjesit.
Venus është e mbështjellurë me një shtresë të dendur që asnjëher nuk qahet, për një kohë të gjatë është spekuluar se Venus mund ta ket një klima tropikale, sepse gjendet më afër Diellit. Venus gjendet ende në të ahtuquajturën zonen e gjelbert, brenda sistemit diellor, ku jeta do të ishte e mundur. Për fat të keq jeta në Venus nukë është zhvilluar, edhe pse para shumë kohesh supozohet se ka pasur Ujë në Venus.
Shtresa e ajrit që e mbështjell Venusin është aq e dendur sa që nuk vrehet kur lind dielli, gjat tër ditës mbretron një dritë shumë e zbeht. Venus rrotullohet në të kundërtën e Tokës, prandaj në Venus Dielli lind në perendim dhe perendon në lindje.

go top