Pytje dhe pergjegjeje te ndryshme nga Gjeografia

Ptytje dhe Pergjegjeje nga gjeografia, hartografia, astronomia, gjeologjia.

Geokos

Pse Plutoni nuk llogaritet më si një planet ?

Printo Artikullin Email shokut
0.00

Plutoni llogaritet si një planet xhuxh dhe Plutoid. Statusi i tij i mëparshëm, si një planet ndoshta ka pasur arsye më shumë historike.
Sikur Plutoni të kishte ende statusin e Planetit, atëher është dashur që edhe disa objekte të tjera të klasifikohen si Planete, kështu që sistemi jonë diellor do të bëhej mjaft konfuz. Në mes të vitit 2006, Unioni Internacional  Astronomik vendosi që Plutonit ti heqet statusi i Planetit, dhe qysh nga atëher nuk numërohet më si Planet, por si planet xhuxh (134340 Pluto).

Planeti xhuxh Plutoni plutoni

Pse Plutoni nuk llogaritet më si një planet ?

Plutoni llogaritet si një planet xhuxh dhe Plutoid. Statusi i tij i mëparshëm, si një planet ndoshta ka pasur arsye më shumë historike.
Sikur Plutoni të kishte ende statusin e Planetit, atëher është dashur që edhe disa objekte të tjera të klasifikohen si Planete, kështu që sistemi jonë diellor do të bëhej mjaft konfuz. Në mes të vitit 2006, Unioni Internacional  Astronomik vendosi që Plutonit ti heqet statusi i Planetit, dhe qysh nga atëher nuk numërohet më si Planet, por si planet xhuxh (134340 Pluto).

Planeti xhuxh Plutoni plutoni