Pytje dhe pergjegjeje te ndryshme nga Gjeografia

Ptytje dhe Pergjegjeje nga gjeografia, hartografia, astronomia, gjeologjia.

Geokos

Sa Hëna ka Plutoni ?

Printo Artikullin Email shokut
0.00

Plutoni ka 5 Hëna: Charon, Nix, Hydra, Kerberos dhe  Styx. Charon është Hëna më e madhe e Plutonit, ajo është gati sa vetë Plutoni.
Charon është Hëna më e afërt, prej gjithsej pesë Hënave më të njohura të planetit xhuxh Pluton. Charon u zbulua në vitin 1978, diametri mesatar është 1208 km d.m.th se është pak më e madhe se gjysma e diamtrit të Plutonit. Në gusht të vitit 2006 është diskutuar nga (IAU), nëse Plutonit dhe Charon së bashku të klasifikohen si planete xhuxh, mirpo vetëm plutoni u cilsua si i tillë, charon mbetet edhe më tutje vetëm si një satelit. Charon dhe Plutoni rrotullohen në mes veti për 6, 38 ditë.

Hëna e Plutonit (Charon) Charon hena e plutonit

Sa Hëna ka Plutoni ?

Plutoni ka 5 Hëna: Charon, Nix, Hydra, Kerberos dhe  Styx. Charon është Hëna më e madhe e Plutonit, ajo është gati sa vetë Plutoni.
Charon është Hëna më e afërt, prej gjithsej pesë Hënave më të njohura të planetit xhuxh Pluton. Charon u zbulua në vitin 1978, diametri mesatar është 1208 km d.m.th se është pak më e madhe se gjysma e diamtrit të Plutonit. Në gusht të vitit 2006 është diskutuar nga (IAU), nëse Plutonit dhe Charon së bashku të klasifikohen si planete xhuxh, mirpo vetëm plutoni u cilsua si i tillë, charon mbetet edhe më tutje vetëm si një satelit. Charon dhe Plutoni rrotullohen në mes veti për 6, 38 ditë.

Hëna e Plutonit (Charon) Charon hena e plutonit