Pytje dhe pergjegjeje te ndryshme nga Gjeografia

Ptytje dhe Pergjegjeje nga gjeografia, hartografia, astronomia, gjeologjia.

Geokos

Si ndodhë zënja e Diellit (Eklipsi Diellor) ?

Printo Artikullin Email shokut
0.00

eklipsi diellorEklipsi Diellor është një ngjarje astronomike, kur Dielli, vëzhguar nga Toka, fshehet prapa Hënes pjesërisht apo tërsisht. Toka rrotullohet rreth Diellit dhe njëkohsisht Hëna rrotullohet rreth Tokës pandërprer, dhe arrin brenda 27 dite me bër një rreth të plot rreth Tokës. Dy herë brenda vitit  Dielli, Toka dhe Hëna e formojn një linie. Derisa Hëna kalon prapa Tokës, Hëna është e plotë dhe e ndriqon Natën në Tokë me dritën reflektuse të Diellit.
Dy javë më vonë Hëna çvendoset në mes Tokës dhe Diellit dhe është e padukshme në qiell gjatë ditës, gjatë ksaj kohe mundë të ket zënje të Diellit, nëse Hëna pikrisht kalon para Diellit. Mirpo Orbiti i saj është 5 grad i pjerrët, për kët arsye shumicen e rasteve kalon mbi apo nën Diell. Orbiti i Hënes ka dy nyje, ku ai kryqzohet me Ekliptiken e Tokës, vetëm kur Hëna lëviz nepër një nga nyjet, mund të ket Eklips Diellore.  Zënja e Diellit (Eklipsi Diellor) ndodh nëse Hëna në fazën e re e kryqzon Orbitin e Tokës, atëher formohet një linie në mes Diellit, Hënes dhe Tokës, hija e Hëns e godet Tokën dhe errëson kët pikë të sipërfaqës së Tokës, Ky proces quhet Eklipsi Diellor. Shikuar nga Toka, Hëna çvendoset para Diellit dhe e mbulon plotësishtë atë, për disa minuta, Dielli nuk vrehet në qiell dhe drita e tij nuk mundë të depërton deri te ne.
Yjet mund të vrhen në qiell në mes të ditës, gjithashtu edhe Hëna vrehet, mirpo ksaj radhe duket pak më ndryshe, ajo duket si një disk i zi, e cila është e rrethuar nga Korona Diellore !

Si ndodhë zënja e Diellit (Eklipsi Diellor) ?

eklipsi diellorEklipsi Diellor është një ngjarje astronomike, kur Dielli, vëzhguar nga Toka, fshehet prapa Hënes pjesërisht apo tërsisht. Toka rrotullohet rreth Diellit dhe njëkohsisht Hëna rrotullohet rreth Tokës pandërprer, dhe arrin brenda 27 dite me bër një rreth të plot rreth Tokës. Dy herë brenda vitit  Dielli, Toka dhe Hëna e formojn një linie. Derisa Hëna kalon prapa Tokës, Hëna është e plotë dhe e ndriqon Natën në Tokë me dritën reflektuse të Diellit.
Dy javë më vonë Hëna çvendoset në mes Tokës dhe Diellit dhe është e padukshme në qiell gjatë ditës, gjatë ksaj kohe mundë të ket zënje të Diellit, nëse Hëna pikrisht kalon para Diellit. Mirpo Orbiti i saj është 5 grad i pjerrët, për kët arsye shumicen e rasteve kalon mbi apo nën Diell. Orbiti i Hënes ka dy nyje, ku ai kryqzohet me Ekliptiken e Tokës, vetëm kur Hëna lëviz nepër një nga nyjet, mund të ket Eklips Diellore.  Zënja e Diellit (Eklipsi Diellor) ndodh nëse Hëna në fazën e re e kryqzon Orbitin e Tokës, atëher formohet një linie në mes Diellit, Hënes dhe Tokës, hija e Hëns e godet Tokën dhe errëson kët pikë të sipërfaqës së Tokës, Ky proces quhet Eklipsi Diellor. Shikuar nga Toka, Hëna çvendoset para Diellit dhe e mbulon plotësishtë atë, për disa minuta, Dielli nuk vrehet në qiell dhe drita e tij nuk mundë të depërton deri te ne.
Yjet mund të vrhen në qiell në mes të ditës, gjithashtu edhe Hëna vrehet, mirpo ksaj radhe duket pak më ndryshe, ajo duket si një disk i zi, e cila është e rrethuar nga Korona Diellore !